Aknearr

Har du plagsomme arr etter å ha hatt akne?

at1

Akne-arr

Utvikling av arr er den mest fryktede komplikasjonen av akne. Dessverre er det umulig å forutsi sikkert hvem som vil utvikle akne-arr, da grad av arrdannelse ikke alltid samsvarer med alvorlighetsgraden av akne. Man antar at 10-20 % av personer med akne vil utvikle arr av varierende grad.

Kan akne-arr behandles?

Arr etter alvorlig akne kan være vanskelig å behandle. Som grunnregel er det viktig å forstå at det er lettere å forebygge arrdannelse igjennom å få riktig behandling av akne hos dermatolog på et tidlig tidspunkt fremfor å forsøke å reparere arrene i etterkant. Behandling av oppståtte arr etter kviser kan gjøre arrene mindre synlig, men man klarer ikke å fjerne de helt. Som behandler er det viktig at man ikke skaper urealistiske forventninger til hva som er mulig å gjøre med akne-arr.

Arr etter kviser kan se veldig forskjellige ut, og dette er avgjørende for valg og effekt av behandling. Kvisearr kan både være opphøyde fra hudoverflaten (hypertrofiske/keloide arr) eller formet som et søkk i huden. Opphøyde (hypertrofiske / keloide) arr kan som regel avflates ved å injisere langtidsvirkende kortison, mens små søkk i huden (også kalt ”ishakke-arr”) kan bedres ved kirurgi. Beskjeden arrdannelse kan ofte forbedres med bruk av kjemisk peeling eller laserbehandling (IPL eller fraksjonert CO2-laser).

Ved Nordnorsk Hudlegesenter benytter vi de nyeste laserne på markedet for behandling av akne-arr. Vi har blant annet en såkalt fraksjonert CO2 laser, som regnes for gullstandarden for hudfornying både ved akne arr og dypere rynker etter solskade. Økt rødhet i huden i tilknytning til akne arr kan avblekes ved hjelp av blodkarslaser.

Hvordan gjennomføres behandlingen av akne-arr med fraksjonert CO2 laser?

Ved fraksjonert laserbehandling sendes det ut mikroskopiske laserstråler i ørsmå nettverk, og dette varmer opp huden i mikrometer store punkter. Denne laserbehandlingen stimulerer nydannelse av nytt bindevev, og kan føre til at arrene blir mindre synlige, samt at ujevn pigmentering i huden jevnes ut.

at2

Ved Nordnorsk Hudlegesenter har vi spesial kompetanse til å bedømme hvilken akne behandling som er rett for deg, og kan i tillegg hjelpe deg med forbedring av akne-arr.

Bestill time til konsultasjon hos hudlege for å få laget en behandlingsplan for dine akne-arr her.