Avskjelling

Har du psoriasis?

Visste du at det ikke hjelper om du smører deg med all verdens kremer om du ikke fjerner psoriasis skjellene først?

acc

Avskjelling med Salicylsyre

Ved psoriasis deler huden seg for fort og det bygger seg opp et varierende tykt skjell lag (flass) på huden. Det er viktig å få fjernet dette ekstra flasset før man starter annen behandling av huden. Dette må gjøres for at kremer, eller eventuelt lys ved lysbehandling, skal kunne komme til og trenge inn i huden.
Avskjelling kan gjøres med bruk av Salicylvaselin (2-5 %) på kroppen, eller Salicyl hårolje til hodebunn. Salicyl kan også tilsettes i fuktighetskrem eller blandes med Svovelvaselin. Salicyl fører til at skjellaget løses opp og gjør huden mykere. Salicylpreparater fås kjøpt på apoteket uten resept og appliseres som regel om kvelden og vaskes så av på morgenen.
Det tar vanligvis fra en til fem dager å få fjernet skjellaget, hvis man påbegynner aktiv behandling for eksempel med lokale steroider (kortison) kremer samtidig. Hvor lang tid det tar avhenger av hvor aktiv og alvorlig psoriasisen er. Man bør fortsette med jevnlig avskjelling om det bygger seg opp nytt flass under behandlingen.

Andre metoder for avskjelling

Mange psoriatikere bruker oljebad eller dusjolje for å avskjelle i kombinasjon med fuktighetskrem som Locobase LPL. Bruk av fuktighetskrem er en viktig del av medisinske hudpleie ved de fleste kroniske hudsykdommer, og er med på å tilføre fuktighet og opprettholde en frisk og sterk hudbarriere.
Ta kontakt med Nordnorsk Hudlegesenter for mere informasjon og praktisk rettledning i bruk av avskjelling fra våre Dermatologiske Sykepleiere.