Rynkebehandling med neurotoksin

Ettersom man aldres endrer ansiktet karakter. Mange slår seg godt til ro med aldringstegn, mens andre igjen ønsker å gjøre det de kan for å stagge og reversere aldringsprosessen. De senere år har det kommet en rekke behandlinger som kan hjelpe med å reversere noe av de typiske aldringstegnene som ujevn pigmentering, rynker, slapp hud og tap av ansiktsvolum.

1img

Hva er botulinumtoksin og hvordan virker det?

Botulinumtoksin satt inn i huden gjør at muskulaturen som blir behandlet taper kraft eller lammes i en forbigående periode. Botuliniumtoksin, Dysport® og Vistabel® er eksempler på ulike merkevarenavn på dette virkestoffet.

Botulinumtoksin blokkerer nerveimpulsene til de små ansiktsmusklene og hindrer at disse musklene trekker seg sammen. Når man injiserer botulinumtoksin i små mengder i for eksempel ansiktsmuskulaturen så fører dette til at musklene slapper av og linjer som er forårsaket av mimikk glattes delvis eller helt ut.

Botulinumtoksin kan også brukes for å behandle uønsket svetting. Les mer om bruk av botulinumtoksin ved overdrevet svetting her.

Injeksjonsbehandling med botulinumtoksin er den mest vanlige kosmetiske behandlingen som blir gjennomført både i USA og her i Norge.

 

Botulinumtoksin mot rynker

2

En viss grad av rynker er normalt når man når en viss alder, og kan være med på å gi ansiktet ditt karakter. Enkelt utvikler dypere furer og rynker rundt øyne, panne og mellom øynene som er med på å bidra til at man ser både uønsket «streng» og eldre ut.

Botulinumtoksin er en effektiv behandling som fjerner mimikk rynker nesten umiddelbart. Hvis behandlingen utføres riktig kan den gi et naturlig uttrykk og være med på å gjøre deg til den beste utgaven av deg selv. Rynker som også er synlige når ansiktsmuskulaturen er avslappet bør i tillegg til botulinumtoksin behandles med hyaluronsyrefillere og/eller CO2-laser.

Det tar vanligvis 2-3 dager før effekten på rynkene begynner å vises, og full effekt inntrer etter ca 1-2 uker. Behandlingen passer godt for både menn og kvinner, og effekten varer i snitt fra 3 til 5 måneder. De fleste tar 2 til 3 behandlinger i året, og effekten varer ofte lengre ved gjentatte behandlinger.

Følgende områder er de mest vanlige å behandle med botulinumtoksin:

 • Sinterynken mellom øyenbrynene
 • «Kråkeføtter»: smilerynkene ved siden av øynene
 • Tversoverrynkene i pannen
 • Hengende munnviker, rynker rundt munnen

Hvordan foregår behandlingen med botulinumtoksin?

Botulinumtoksin injiseres med hjelp av en engangssprøyte med svært tynn spiss. Behandlingen kan oppleves som litt ubehagelig i det man kjenner et lite stikk, men er ikke spesielt smertefull. Behandlingen tar ca 15-20 min, og de fleste kan gå direkte på jobb etterpå.

Ved førstegangs behandling kan det være nødvendig med en etterbehandling etter 1-2 uker, da effekten av botulinumtoksin er noe individuell.

Er det bivirkninger ved bruk av botulinumtoksin?

Det oppstår sjelden bivirkninger ved injeksjonsbehandling med botulinumtoksin så lenge denne er utført av kompetent personell. Den vanligste bivirkningen er ømhet eller et lite blåmerke i tilknytning til innstikkstedet. I sjeldne tilfeller kan man få en forbigående svekkelse av nærliggende muskler, for eksempel er det beskrevet at muskelen som løfter øvre øyelokk har blitt svekket i noen uker. Da effekten av botulinumtoksin er forbigående er også bivirkningene forbigående.

Kroppen kan noen ganger utvikle såkalte antistoffer mot botulinumtoksin. Det betyr at immunforsvaret lager stoffer i blodet gjør at man mister effekten av botulinumtoksin. Immunitet mot botulinumtoksin vil først utvikle seg hos de som har hatt gjentatte behandlinger. Skulle dette inntreffe vil vi bytte til en annen type botulinumtoksin enn den du har brukt før.
Ved Nordnorsk Hudlegesenter settes alle injeksjoner med botulinumtoksin av hudlege, noe som gir deg den aller fremste sikkerheten.

Er det noen som ikke kan behandles med botulinumtoksin?

Behandling med botulinumtoksin kan ikke gjennomføres ved Nordnorsk Hudlegesenter hvis du:

 • har utbredt ubehandlet hudsykdom, for eksempel akne; da må grunnsykdommen behandles før man gir kosmetisk behandling
 • har sår eller infeksjoner i behandlingsområdet
 • har feber eller nedsatt immunforsvar ved behandling
 • er allergisk for botulinumtoxin eller albumin
 • har nervesykdommer som myastenia gravis, ALS og andre alvorlige nerve og muskelsykdommer
 • er gravid eller ammende
 • er under 18 år

Kan botulinumtoksin kombineres med andre behandlinger?

Botulinumtoksin kombineres ofte med andre kosmetiske behandlinger for å få best mulig resultat.  Ved behandling av rynker er det vanlig å bruke botulinumtoksin i kombinasjon med hyaluronsyrefillere som inneholder et naturlig stoff som fyller ut rynker. Ved rynkefjerning med CO2-laser er det ganske vanlig å forbehandle visse partier i ansiktet med både medisinske hudkremserier som for eksempel Elixir® og i tillegg gi botulinumtoksin.

Ønsker du å prøve botulinumtoksin i trygge omgivelser? Bestill time til konsultasjon ved Nordnorsk Hudlegesenter her.