Føflekker

shutterstock_316374257
Føflekker er en opphopning av pigmentdannende celler (melanocytter) i huden. De fleste fødselsmerker dukker opp i ungdomstiden og tidlig voksenalder. Lyse personer har et gjennomsnitt på 30, men noen opp til 400. Når man passerer ca 45-50 år slutter man å utvikle nye føflekker. Brune flekker i huden er da som oftest aldersvorter og pigmentflekker i huden på grunn av soleksponering.
Man bør følge med pigmentforandringer i huden med tanke på utvikling av føflekkreft, ettersom dette er en potensielt svært farlig tilstand. Føflekkreft kan man få hvor som helst i huden. Lys hudtype, gjentatt soleksponering (særlig i ung alder), og familiehistorie med føflekkreft er særskilte risikofaktorer.

Har du en pigmentforandring i huden som du vil ha undersøkt, anbefaler vi at du får sjekket huden hos en lege. Dersom du selv velger å oppsøke et tilbud hvor en hudforandring scannes av en maskin, er det deg selv som velger ut hva som skal sjekkes. Du kan da risikere at du ikke får vurdert andre pigmentforandringer i huden som kan være mer viktig å få undersøkt enn den du velger ut selv.

Time til undersøkelse hos hudlege ved Nordnorsk Hudlegesenter bestiller du her.