Fotodynamisk behandling (PDT)

PDT (fotodynamisk terapi) er en ikke-kirurgisk behandling som benyttes til behandling av celleforandringer/ solskade i huden, begynnende plateepitelkreft og enkelte andre typer snill hudkreft som basaliom, også kjent som basalcellekarsinom.
Fordelen med PDT framfor kirurgi eller frysebehandling med nitrogen (kryobehandling), er at man som regel får et pent kosmetisk resultat med mindre arrdannelse.
PDT brukes også som såkalt «rejuvenation», altså hudforbedring av solskadet hud.
PDT-behandling tilbys bare hos hudlege.

Hvordan gjennomføres behandlingen?

Behandlingen utføres ved påføring av en spesiell medisinsk krem (Metvix®) på hudområdet som skal behandles. Virkestoffet i (Metvix®) tas primært opp i de skadede celler og kreftceller. Ved belysning med lys med en spesiell bølgelengde vil de syke cellene ødelegges. Ettersom friske celler tar opp svært lite av innholdsstoffet i kremen vil disse bli påvirket i liten grad og man unngår unødvendig vevsskade.
Før Metvix® has på, skal området som skal behandles skrapes forsiktig for å løsne overfladisk hud og skorper. Ved hudkreft må man som regel skrape noe dypere, og da kan det være behov for lokalbedøvelse først. Deretter påføres Metvix® og det hele dekkes med plaster. Kremen skal virke i 2 – 3 timer. I dette tidsrommet kan du gjøre ærender eller annet innomhus, men må ikke gå ut ved temperaturer under 20 grader. Etter virkeperioden belyses hudforandringen i noen minutter; noen kan synes at dette svir en del, men de fleste tolererer det godt.

Hvordan skal jeg forberede meg til behandlingen?

For å unngå blødning under skraping bør fortykkede eller flassende områder forbehandles med Locobase LPL fuktighetskrem eller 5 % Salisylvaselin som påsmøres 2 ganger daglig i 3 til 7 dager før behandling avhengig av hvor tykk skorpen er. Dette bør avsluttes 2 dager før behandlingen. Produktene kjøpes uten resept på apotek. Unngå fuktighetskrem og hudpleieprodukter i området som skal behandles samme dag som du får utført PDT.
En bør sette av hele dagen til behandlingen. Husk at kremen skal virke i 2-3 timer, så det kan være lurt å planlegge innendørsaktiviteter som en handletur eller et måltid på Jekta i dette tidsrommet.


Hva kan forventes etter avsluttet behandling?

De første dagene etter behandlingen kan det bli noe rødme, hevelse og væsking i huden. Disse
plagene avtar vanligvis etter 3-4 dager. Det dannes så en skorpe som løsner etter 2-3 uker. For å unngå pigmentforandringer i det behandlede området bør området beskyttes mot sol i minst 3 mnd. Bruk solkrem med høy faktor (minst 30) som må inneholde både UVB- og UVA-beskyttelse. Det behandlede området gror som oftest uten problemer. Ved behov kan du dekke området med tørre bandasjer. Sårområdet krever ellers ingen spesiell behandling og kan vaskes med vanlig såpe og vann. Unngå make–up, kremer og barbering til området er tilhelet.
Man må regne med 1 eller 2 behandlinger for å oppnå tilfredsstillende effekt. Dette er avhengig av dybdevekst og grad/type av hudforandring.

Ønsker du slik behandling må dette avtales på forhånd med Nordnorsk Hudlegesenter, slik at vi kan planlegge gjennomføringen best mulig for deg.