Hårtap

Der kan være mange årsaker til hårtap. Noen av årsakene er listet opp her.

Flekkvist hårtap

Flekkvis hårtap (alopecia areata, se bilde) er en såkalt autoimmun sykdom der immunforsvaret angriper noen av hårsekkene. Årsaken til dette er ikke kjent. I alt vil de fleste tilfeller kommer hårveksten tilbake av seg selv i flekkene innen ett år. I noen tilfeller kan med sporadiske gjenstridige flekker i hodebunnen og øyenbryn kortison injiseres i huden med gode resultater. Gjentatt behandling er da imidlertid nødvendig å opprettholde resultatene. Ved svært uttalt hårtap kan man ha rett til å få dekket utgifter til parykk etter søknad fra hudlege.


Diffust hårtap

Hvis hårtapet er mer diffust, dvs. hårveksten generelt er tynnere, kan dette skyldes flere årsaker. Medisiner, infeksjoner, mangel, graviditet og stress kan alle føre til diffuse håravfall. En viss labutredning kan gjøres for å muligens finne årsaken.


”Male pattern hairloss (MPHL)” (androgenetisk alopeci hos menn)

De fleste menn mister håret på toppen av hodet i større eller mindre grad. Dette er en normal fysiologisk og arvelig. Men noen ganger skjer håravfall i alt for ung alder og i et så hurtig tempo at det gir psykiske konsekvenser for dem som rammes. I dag er det reseptbelagte løsninger i apotek som kan ha en viss effekt om det er tidlig. Reseptbelagte tabletter har vært vist i studier å ha en effekt, men man må imidlertid starte behandling før hårtapet har blitt for omfattende.
Vi advarer mot mirakelkurer som det annonseres for både i blader, aviser og på internett. Disse midlene mangler underliggende dokumentasjon og er ofte helt uvirksomme.

Les mer om hårtap hos menn her.


”Female pattern hair loss (FPHL)” (androgenetisk alopeci hos kvinner)

Dette er en særegen form for hårtap som oppstår hos kvinner.
Det er mange kvinner blir rammet av FPHL. Faktisk rundt 40% av kvinner etter alder 50år viser tegn til hårtap,  og mindre enn 45% av kvinner faktisk fyller 80 med full hårfylde.
Ved FPHL, er det diffus uttynning av hår i hodebunnen på grunn av økt håravstøtning, en reduksjon i hårvolum eller begge deler. Det er normalt å miste opptil 50-100 hår om dagen. En annen tilstand som kalles kronisk telogen effluvium presenterer også med økt håravstøtning blir ofte forvekslet med FPHL. Det er viktig å skille mellom disse tilstandene ettersom behandlingen disse tilstandene er forskjellig.
FPHL presenterer seg ganske annerledes MPHL, som vanligvis begynner med viker og senere utvikler seg til en skallethet på toppen av hodet. Det er meget uvanlig for kvinner å bli helt hårløs som følge av MPHL med mindre det er sykelig overproduksjon av androgener i kroppen.

Les mer om hårtap hos kvinner her.


Bestill time hos hudlege for vurdering av hårtap her.