Lokalbehandling av kviser

Det er flere virksomme kremer og oppløsninger som brukes til behandling av kviser (). De fleste av disse er reseptbelagte og krever forordning av lege. Ved kvisebehandling bruker man ofte å kombinere flere ulike typer medikamenter samt riktig hudpleie for å komme i mål.

1

Hyppig brukt til lokalbehandling av akne er:

Retinoider
Kremer som inneholder retinoider (A-vitamin) er førstevalget for de fleste i behandlingen av kviser. Dette gjelder både ved akne med hovedvekt av hudormer (mikrokomedoner) samt ved betente kviser. Retinoider motvirker dannelse av hudormer, åpner utførselsgangene til talgkjertlene og virker betennelsesdempende.

De mest brukte kremene med A-vitamin i medisinsk styrke er Differin® og Epiduo®. Sistnevnte er en mye brukt kombinasjonskrem som inneholder både retinoid og benzoylperoxid. Hun føles ofte litt tørr, rød og flassende i starten av behandlingen, men etter noen uker dempes dette og de fleste venner seg til preparatene.

Benzoylperoxid
Benzoylperoxid finnes som reseptfritt alternativ for behandling av kviser. Virkestoffet motvirker oppblomstring av bakterier i huden, demper betennelse og har også en viss effekt på hudormer. Benzoylperoxid finnes per i dag i produkter som Basiron®, Brevoxyl® og Panoxyl®. For de med lette akneplager kan en slik behandling i mange tilfeller være tilstrekkelig. Hudleger kombinerer ofte benzoylperoxid med antibiotikatabletter eller kremer med et lokalt antibiotikum. Slike kombinasjoner kan være gunstige, da benzoylperoxid er med på å forhindre antibiotikaresistens ved langtidsbruk. Den gis også ofte sammen med en retinoidkrem, for eksempel i form av kombinasjonspreparatet Epiduo®.

Kremer med benzoylperoxid kan gi en viss hudirritasjon, den første tiden man bruker de, samt at de fører til misfargede klær og sengetøy.

Lokalt antibiotikum

Antibiotikum i liniment form eller som oppløsning dreper hudbakterier som medvirker til at man får kviser. I Norge er klindamycin (Dalacin®) liniment det lokale antibiotikum som er mest brukt til behandling av kviser. Behandlingen må foreskrives av lege og er blitt mindre brukt den siste tiden pga risiko for anitbiotikaresistens. Dalacin® kombineres ofte med benzoylperoxid for å dempe denne risikoen. Zalna® er et ganske nytt preparat som kombinerer klindamycin og retinoidet tretinoin. Det er en gel som er lett å påføre, og gir ofte mindre hudirritasjon enn hva man opplever med Epiduo®.

Azelainsyre

Azelainsyre finnes i Finacea® (gel) og Skinoren® (krem) og er i hovedsak brukt ved mild akne. Disse finnes reseptfrie på apotek. Azelainsyre virker dempende på Propionibacterium acnes som er en viktig bakterie ved akne. Azelainsyre demper blant annet dannelsen av aknefremmende fettsyrer og har en gunstig effekt på dannelse av mikrokomedoner.

Ved behandlingsstart kan man oppleve lokal hudirritasjon i form av rød, lett flassende hud og en følelse av svie eller en brennende fornemmelse når preparatet smøres på. Disse bivirkningene er vanligvis milde og forbigående.

Les mer om ulike typer behandling og arrdannelse ved akne her.

Bestill time til konsultasjon hos hudlege ved Nordnorsk Hudlegesenter her.