Medisinsk hudpleie

Kan kremer lege eller forskjønne huden?

1

Ved medisinsk hudpleie bruker man ulike legemidler i flytende eller krem form for behandling av ulike hudproblemer. Virkestoffene trenger igjennom hudbarrieren og virker lokalt i huden der hvor de påføres.

Medisinsk hudbehandling eller hudpleie brukes også for å omtale aktive hudpleieprodukter som brukes for å bedre hudstruktur og forebygge aldring, såkalte cosmeceuticals. Disse inneholder for eksempel fruktsyrer, A-vitamin, blekemidler eller antioksidanter i høy konsentrasjon som aktive virkestoff.

Når brukes lokalbehandling med kremer?

Det finnes flere forskjellige kremer og salver som er spesielt utviklet for behandling av ulike akutte og kroniske hudsykdommer. For å få fullgod effekt av behandlingen er det imidlertid viktig at man vet hvordan disse brukes riktig, og at man tar ansvar for å følge den oppsatte behandlingsplanen.

Psoriasis

Ved den kroniske hudsykdommen psoriasis brukes ofte smørebehandling over lengre perioder. Daglig bruk av fuktighetskrem, og bruk av avskjelling med salicylvaselin ved behov, er anbefalt for alle som har psoriasis. Fuktighetskrem er viktig for å holde huden myk, smidig og redusere kløe.

Kortisonkremer har vært brukt til behandling av psoriasis i en årrekke. De er tilgjengelig i ulike styrker og formuleringer. Kortison demper betennelse i huden og reduserer celledelingen som går hurtigere for seg ved psoriasis. Hvilken styrke og hvor hyppig man bør smøre seg avhenger av alvorlighetsgrad og lokalisasjon av psoriasis. En hudlege vil kunne hjelpe med å finne den behandlingen som er best egnet for deg.

Eksem

Steroidkremer og fuktighetskremer brukes også som førstevalgsbehandling ved hudsykdommer som atopisk eksem, kontakteksem og håndeksem. Daglig bruk av fuktighetskrem er avgjørende for å styrke hudbarrieren, tilføre fuktighet og redusere kløe ved eksem.

Over de senere år er en ny type immundempende medikamenter kalt kalsineurinhemmere mye brukt i behandling av kronisk eksem. Disse kremene (Elidel® og Protopic®) er bedre egnet til langtidsbehandling av eksem. Det er ikke alle som har eksemsykdom som egner seg for behandling med kalsineurinhemmere, og dessverre er ikke effekten av denne behandlingen bestandig like forutsigbar og god.

Akne

Lokalbehandling med ulike aknedempende produkter som benzylperoxid, retinoider og antibiotika brukes som førstelinje behandling ved akne. Les mer om akne behandling her.

Pigmentflekker

Både A-vitamin preparater (retinoider) samt blekemidler som kojicsyre og hydrokinon i kremform har igjennom mange år blitt brukt for å dempe områder med mørk pigmentering slik som for eksempel ved melasma eller aldersflekker. Fruktsyrer og glykolsyre kan også brukes til avblekning av pigment i sterkere konsentrasjoner.

Hva tilbyr vi ved Nordnorsk Hudlegesenter?

2

Nordnorsk Hudlegesenter skriver resepter på de best dokumenterte lokalbehandlingsregimene ved ulike hudsykdommer. I tillegg kan vi tilby hudrenseprogram og fuktighetskremer som er egnet som støttende behandling ved ulike hudsykdommer slik som akne, eksem, psoriasis, melasma og rosacea.

Vi tilbyr også helhetlige medisinske hudpleieprogram med cosmeceuticals, bestående av blant annet A-vitaminsyre, høy konsentrasjon fruktsyrer, antioksidanter og solbeskyttelse som er med på å gi optimale resultat i forhold til forbedring av hudstruktur, rynkefjerning og utjevning av pigmentering.

Nordnorsk Hudlegesenter kombinerer reseptbelagte kremer skrevet ut av våre hudleger, med egnede hudpleieprodukter og laserbehandlinger avhengig av ditt hudproblem og dine ønsker. 

Bestill time til konsultasjon hos hudlege ved Nordnorsk Hudlegesenter her, eller kom innom ved Jekta storsenter i Tromsø for å få uforpliktende produktinformasjon hos en av våre dermatologiske sykepleiere.