Sårstell etter hudkirurgi

I lokalbedøvelse er det fjernet en bit av huden, og såret er sydd igjen med sting som skal fjernes. Legen avgjør hvor lenge stingene skal sitte avhengig av hvor på kroppen inngrepet er gjort.

 sett

 

Smerter

Bedøvelsen varer 1- 2 timer etter inngrepet. Derpå kjenner du sjelden mer enn noe ømhet i såret, og det er unntaksvis at man trenger smertestillende. Skulle man likevel ha vondt, kan man bruke eksempelvis Paracetamol tbl 500- 1000 mg inntil 4 ganger i døgnet.

 

Sårstell

Rett mot såret er det lagt på et plaster som gjerne kan sitte på til stingene skal tas. Hvis det blir gjennomtrukket av blod, bør det skiftes. Om det plasteret blir vått når du dusjer, kan du fjerne det og så legge på et tørt.

 

Sårstell/dusjing/bading

Hold såret tørt de første 24 timene. Etter dette kan du dusje som vanlig. Tørk såret forsiktig med håndkle og hårføner når du har dusjet. Dersom bandasjen blir våt, så skift den ut med tørr bandasje, slik at det som ligger an mot såret til en hver tid er tørt. Det anbefales ikke bading i basseng før stingene er fjernet.

Fysisk aktivitet

Såret bør ikke utsettes for unødig strekk og slag de første 2- 3 ukene etter operasjonen, men vanlig, lett mosjon er sjelden problematisk.

Stingene

Hvor lenge stingene skal stå, vil hudlegen som opererer deg gi deg beskjed om. Fjerning kan gjøres av deg selv i noen tilfeller, eller av annen person med litt erfaring. Du kan også gå til fastlegekontoret ditt for å få gjort dette.

 

Arrdannelse 

Alle operasjoner vil føre til en viss form for arrdannelse. Særlig hos yngre personer, og ved operasjoner øverst på bryst, skuldre og rygg kan arrene lett bli fortykket. Noen personer har tendens til at huden deres reagerer med økt arrdannelse. Arr vil vanligvis ha fått sitt endelige utseende ca 12 måneder etter inngrepet. Å avlaste arret med papirteip etter at stingene er fjernet og de første månedene etter inngrepet kan redusere arrtendensen. Eksempler på plaster som kan brukes er Micropore eller Mepiform.

 

Hvordan merker jeg om noe er galt? 

Ømheten etter operasjonen går vanligvis over etter en dag. Skulle derimot smerter tilkomme omkring 2-3 dager etter operasjonen kan det være et tegn på infeksjon. Andre tegn på infeksjon er bankende smerte, rødhet og hevelse rundt noen av stingene og gult puss som siver ut fra såråpningen eller rundt innstikkstedene rundt sting. Ved tegn på sårinfeksjon anbefales det å kontakte oss, evt fastlegen din eller legevakten utenom vår åpningstid.