Strekkmerker

Hva er strekkmerker?

seat

 Strekkmerker kalles på fagspråket striae. Dette er en veldig vanlig, normal hudforandring, som ses hos begge kjønn. Strekkmerker kommer ofte i perioder hvor man er under vekst enten pga pubertet, rask vektøkning eller pga graviditet. Striae utvikler seg gjerne på magen, lårene, setepartiet, overarmene og på brystene. De er i hovedsak en kosmetisk plage, men kan klø og være noe ubehagelig i starten.

I begynnelsen er strekkmerkene blårøde på farge (striae rubra), men med tiden, vanligvis i løpet av et år, avblekes de og blir mindre synlige (striae alba). Striae varierer i størrelse fra få millimeter opptil flere centimeter.

Strekkmerker oppstår på grunn av at underhuden strekkes for mye. Dette fører blant annet til at de elastiske fibrene som er viktige for at huden skal ha normal spenst, ikke klarer å gjenvinne sin elastisitet, og man utvikler striper i huden. Både hormonelle og genetiske faktorer er med på å bestemme hvorvidt man utvikler strekkmerker.

Kan strekkmerker forebygges eller dempes ved bruk av kremer?

sett-2

Det er utallige kremer på markedet som hevder å kunne forebygge eller dempe utvikling av strekkmerker. Det er derimot lite forskning på dette området, og ingen studier som kan dokumentere at disse produktene er effektive.


Er det noe som hjelper mot strekkmerker?

Ved behandling av strekkmerker er hovedønske å få disse til å bli så lite fremtreden som mulig i forhold til øvrig hud. Dessverre er det fremdeles lite forskning som kan konkludere med at noen behandling har særlig god virkning på strekkmerker, og resultatene er individuelle, slik at det er viktig ikke å ha for store forhåpninger til behandlingen.

Fysisk aktivitet og trening som motvirker overvekt reduserer risikoen for å utvikle strekkmerker. Bruk av anabole steroider eller kortisonpreparater kan både forverre og føre til strekkmerker. I sjeldne tilfeller vil legen sette i gang utredning for å se om det kan være alvorlige hormonell ubalanse som ligger bak utviklingen av striae.

I tidlig fase ved rød/ blå strekkmerker kan krem med A-vitaminsyre eventuelt prøves, for eksempel hos yngre mennesker som er i rask vekst og nettopp har begynt å utvikle strekkmerker. vurderes. Denne behandlingen vil føre til en raskere avblekning av striae, og kan hjelpe noe på dannelse av nytt kollagen og elastiske fibre i huden.

Ved bleke strekkmerker vil man kunne oppnå noe bedring ved hjelp av hudfornyende behandling for eksempel med fraksjonert CO2-laser. Enkelte bruker også mikroneedeling og peeling for å bedre på strekkmerker, men resultatene her er ikke like gode som ved CO2-laser.

Nordnorsk Hudlegesenter tilbyr behandling med både blodkarslaser samt fraksjonert CO2-laser i sine lokaler i Tromsø, og vil kunne legge opp til en realistisk behandlingsplan for deg. 

Bestill time til konsultasjon hos hudlege ved Nordnorsk Hudlegesenter her.