Tablettbehandling av kviser

1

De som sliter med mer uttalte akneplager behandles som oftest med tabletter. Antibiotika i tablettform er standardbehandling av kviser for de med moderat til mer alvorlig akne. Hos de fleste vil tablettbehandlingen kombineres med lokalbehandling med medisinsk hudpleie. Om man ikke kommer i mål med antibiotikabehandling eller må ha stadige kurer kan man være kandidat for Isotretinoin.

Antibiotika ved kviser 

Antibiotikatabletter brukes i behandlingen av moderat til alvorlig akne. De fungerer blant annet ved å hemme veksten av bakterien Propionibacterium acnes, men har også en generell betennelsesdempende effekt. Den mest brukte gruppen av antibiotika ved kviser, er såkalte tetrasykliner.

De fleste har få bivirkninger av behandlingen. Mulige bivirkninger er kvalme og løs mage, soppinfeksjoner (som oftest i underliv) og solømfintlighet. Varighet av behandlingen varierer vanligvis fra 2-6 måneder, og bør begrenses. Tetrasykliner skal ikke tas av gravide kvinner eller barn under 12 år. Tablettbehandlinger bør, nesten alltid, kombineres med kremer for å unngå resistente bakterier. For de som ikke tolerer tetrasykliner eller hos barn kan man vurdere andre typer antibiotika som f. eks erytromycin.

Hormonbehandling mot kviser

Den vanligste hormonelle behandlingen for kviser er p-piller. Tidligere brukte man i utstrakt grad p-piller med mye østrogener, som har en direkte motvirkende effekt på testosteron. Nå brukes i hovedsak vanlige p-piller med lavt innhold av østrogen. En mindre brukt hormonell behandling er spironolakton tabletter, som også motvirker mannlige kjønnshormoner.

Isotretinoin

Isotretinoin brukes for de med de alvorligste formene for akne, der annen behandling er uhensiktsmessig, eller der hvor man ikke har oppnådd tilfredsstillende kontroll med annen behandling. For å få resept på Isotretinoin vil man som grunnregel måtte henvises til en hudlege. Du kan lese mer om virkningsmekanisme og forsiktighetsregler ved bruk av Isotretinoin her.

 

Bestill time til konsultasjon hos hudlege ved Nordnorsk Hudlegesenter her.