Hårtap hos kvinner

Den vanligste varianten av hårtap hos kvinner kalles gjerne androgenetisk alopeci  hos kvinner. Nesten halvparten av kvinner rundt 50-årsalder har noen grad av dette.

Hva er årsaken til androgenetisk alopeci  hos kvinner?

Androgenetisk alopeci  hos kvinner  er forårsaket av en kombinasjon av genetiske og hormonelle faktorer. Androgenetisk alopeci  hos kvinner hos kvinner kan være arvet fra enten eller begge foreldrene.Et hormon som kalles dihydrotestosteron (DHT) fører til en endring i hårsekkene i hodebunnen. Hårene produsert av de berørte hårsekkene blir stadig mindre i diameter, kortere og lysere i fargen til slutt krymper disse helt inn og slutter å produsere hår.

Androgenetisk alopeci  hos kvinner kan være forbundet med tilstander hvor androgene (en gruppe av hormoner) nivåer er forhøyet, slik som polycystisk ovariesyndrom (PCOS). Kviser, økt ansiktsbehåring, uregelmessig menstruasjon og infertilitet er alle tegn på PCOS.

Hva er symptomene på androgenetisk alopeci  hos kvinner?

Hos kvinner er debutalder senere i forhold til hårtap hos menn. Av og til kan androgenetisk alopeci  hos kvinner debutere i 30-årene eller 40-årene. Androgenetisk alopeci  hos kvinner hos kvinner er vanligvis ikke forbundet med noen symptomer fra hodebunnen. Hårtap kan imidlertid føre til psykologiske konsekvenser og ha en innvirkning på livskvaliteten.

Hvordan ser androgenetisk alopeci  hos kvinner ut?

Hårtap ser annerledes hos menn og kvinner. Hos kvinner er det stor spredning og ofte generell fortynning av håret, hovedsakelig på kronen av hodebunnen. Hårfestet på forsiden av hodebunnen er ofte normal. Hår i de berørte områdene er i utgangspunktet tynnere (mindre i diameter), og kortere sammenlignet med hår i upåvirkede områder, før de blir borte.

Hvordan stilles diagnosen androgenetisk alopeci  hos kvinner?

Diagnosen er vanligvis basert på historien om gradvis tynning av hår eller økt håravfall på toppen av hodet, mønsteret av håravfall og familiehistorie med lignende hårtap. Huden i hodebunnen ser normalt ut ved undersøkelse.
Hudlegen vil i noen tilfeller nappe ut noen hår som en av flere diagnostiske tester. Hos yngre kvinner tar man gjerne to hudprøver fra hodebunnen, for undersøkelse av disse i mikroskop av en hudpatolog. Blodprøver kan også være aktuelt, særlig hos yngre kvinner.

Kan androgenetisk alopeci  hos kvinner kureres?

Nei, det er ingen kur for androgenetisk alopeci hos kvinner. Men det har en tendens til å utvikle seg svært langsomt, fra flere år til tiår. En tidligere debutalder kan føre til raskere progresjon.

Hvordan behandles androgenetisk alopeci  hos kvinner?

Aktuelle behandlinger:

Bruk av 5% minoksidil (Recrea Forte®) liniment til hodebunnen hver dag kan bidra til å forsinke progresjon og delvis gjenopprette hår i noen kvinner. Minoksidil kan forårsake hudreaksjoner som tørrhet, rødhet , flassing og/eller kløe lokalt, og bør ikke brukes hvis det er kutt eller åpne sår i området. Effekten av minoksidil kommer sent, ofte først etter nærmere et halvt til ett års tid. Det er viktig at de som begynner med denne behandlingen, er klar over at effekten av medikamentet varer kun så lenge man bruker det. Om man slutter å bruke medikamentet, vil håret man har fått tilbake, falle av igjen. Minoksidil oppløsning kan forårsake økt håravfall fall i de første 2-8 ukene av behandlingen, og denne avtar vanligvis når de nye hårene begynner å vokse.

Behandling med finasterid tabletter (Propecia®) kan være aktuelt hos kvinner etter overgangsalderen.
Øvrig tablettbehandling brukes kun i svært spesielle tilfeller.

Det er viktig å merke seg at alle behandlinger bare fungerer så lenge behandlingen pågår!

Hva bør man ellers vite om androgenetisk alopeci  hos kvinner?

En viktig funksjon av hår er å beskytte hodebunnen mot sollys. Det er derfor viktig å beskytte eventuelle hårløse/hårfattige områder av hodebunnen fra solen for å unngå solbrenthet og for å redusere sjansene for å utvikle langsiktige solskader.

Du bør dekke eventuelle flekker med solblokk eller en hatt når du er ute i sola!

Har du spørsmål eller vil få behandling for hårtap hos kvinner?  Bestill time for konsultasjon hos en av våre hudleger her.