Akne/Kviser

Kviser, også kalt akne, rammer de fleste av oss. Noen har få kviser, men føler allikevel at det er til stor sjenanse, mens andre har dype smertefulle byller i ansiktet og på kroppen som går sterkt utover livskvaliteten. Uttalt akne kan føre til utvikling av akne arr, samt depresjon og sosiale problemer. Akne kommer gjerne i puberteten og varer til tidlig i tjueårene, men mange har stadig tilbakevendende akne i flere tiår.
I dag har man god og effektiv behandling mot akne, men mange unnlater å oppsøke hjelp riktig sted for å få hjelp til å behandle sine akneplager.


Hvordan oppstår kviser?

Årsaker til at man får kviser er sammensatt og enda ikke fullt klarlagt. De viktigste årsakene synes å være:

  • Det skjer en overproduksjon av talg (sebum) pga hormonelle og genetiske faktorer.
  • Det skjer en tilstopping av utførselsgangene fra talgkjertlene og hårsekken, og derpå dannelse av hudormer (mikrokomedoner).
  • Bakteriefloraen i huden påvirkes.
  • Det frigjøres signalmolekyler som fører til betennelsesreaksjon i huden.

Kviser begynner med at utførselsgangene til talgkjertlene tettes igjen og det dannes seg en liten plugg som vises som en hvit (dekket av hud) eller svart hudorm (åpen komedon på latin). Oppsamlingen av talg fører til en overvekst av bakterien Propionibacterium acnes som igjen er med på å føre til betennelsesreaksjon og etter hvert danner det seg betente røde kviser.  Disse kan bli til dypere byller og kalles da akne conglobata.


Kan min livsstil påvirke hvorvidt jeg får kviser?

Det er per i dag ingen forskning som kan sikkert dokumentere at sjokolade, fettinntak, melk eller salt er medvirkende årsak til akne. Det finnes noe dokumentasjon som antyder at risikoen for akne kan være lett økt hos de som drikker mye melk, da særlig magre typer. Nyere forskning har også antydet at en diett som er rik i karbohydrater kan være med på å påvirke akne. Per i dag har vi ikke nok informasjon til å anbefale kostholds restriksjoner hos personer med akne. De generelle råd om å spise et velbalansert kosthold og holde seg normalvektig gjelder også her.

Enkelte medikamenter som litium, visse epilepsimedisiner og steroider kan forårsake kviser. Det kan også oppstå etter eksposisjon for spesielle organiske gifter.

Det er ingen sammenheng mellom generell hygiene og kviser! Det er viktig å ikke skrubbe og pille for mye på huden, da dette kan gi forverring. De fleste kvinner som er rammet av kviser føler at disse er skjemmende og ønsker å dekke de til med kosmetikk. Påføring av tunge lag med kosmetikk kan i seg selv føre til en ytterligere tilstopping av porene, samt endring av bakteriefloraen. Ergo kan denne påføringen fremprovosere kviseutbrudd. Man bør også unngå at håret henger ned i ansiktet, eller at man går med tett luer dagen lang, særlig om man bruker mye fete hårpleieprodukter.


Kviser kan påvirke psyken

Multiple studier har dokumentert at personer som er plaget med kviser, særlig i sårbare ungdomsår, er mer utsatt for psykiske problemer som angst og depresjon. Det er derfor viktig at man oppsøker lege for å få riktig behandling, fremfor å slite med dette selv ved hjelp av dårlige kjerringråd og ineffektive parfymeriprodukter.


Når bør jeg oppsøke hudlege pga kviser?

Den amerikanske hudlegeforeningen ”American Academy of Dermatology” anbefaler at man bør oppsøker en hudlege dersom:

  • Kvisene dine gjør deg sky, deprimert eller flau.
  • Akneplagene påvirker dine resultater på skolen eller i arbeidet.
  • Akneplagene hemmer deg sosialt.
  • Om du i tillegg til hudormer har verkebyller og røde betente kviser.
  • Du har forsøkt reseptfrie medisiner og disse ikke har virket.
  • Om det har tendens til å danne seg arr eller pigmentforandringer når kvisene går bort.

Les mer om behandling av kviser om du vil vite mer.
Nordnorsk Hudlegesenter tilbyr diagnostisering og behandling av kviser og kvise-arr hos erfarne hudleger.

Bestill time til konsultasjon ved Nordnorsk hudlegesenter her.