Basaliom (basalcellecarcinom)

Denne typen hudkreft er den minst farlige, men den skal behandles da den vil fortsette å vokse. Basaliom er vanligst på soleksponerte områder, oftest i ansiktet og halsen, men også på overkroppen, armer og ben.

Årsaker og risikofaktorer

Ultrafiolett stråling fra solen er den viktigste årsaken til basaliom. Hyppige episoder med solforbrenning og intens soleksponering i barndommen øker risikoen for basal cell hudkreft i voksen alder.
En stor gruppe av befolkningen er mye mer utsatt for å få denne formen for hudkreft. Studier har vist at lyshudet folk med blondt eller rødt hår og hud som vanligvis lett blir brent i solen er mest utsatt. Forekomsten øker som folk blir eldre, spesielt over en alder av 50. Men disse svulstene forekommer hyppigere enn før hos tenåringer og hos personer i begynnelsen av tyveårene. Flere menn enn kvinner får basaliom. Folk som har hatt basaliom tidligere vil ha en høyere risiko for å utvikle dette på nytt senere. Organtransplanterte pasienter har en særlig høy risiko.

Hvordan ser basaliom ut?

Utseendet av denne type hudkreft kan variere.
Et sår eller kvise-lignende utvekst som blør, skorper over og deretter dukker opp igjen er ganske typisk. Ethvert sår som ikke gror innen fire uker bør undersøkes av hudlege.
Andre får tørre, røde flekker som vokser sakte, lokalisert til overkropp eller armer/ben.

Hvordan behandles basaliom?

Behandlingsalternativene avhenger av tumoren (størrelse, plassering osv) og pasientens egen helsetilstand. Hudlegen vil anbefale en behandling på bakgrunn av alder/helsetilstand, hvor på kroppen forandringen er, ønske om et kosmetisk pent resultat og type basaliom.

  • Alternativene er som følger:
    Kirurgisk fjernelse: Tradisjonelt har behandling av basaliom vært å skjære de vekk kirurgisk. De fjernes vanligvis med en 3-5 millimeters fri kant hudforandringene. Det som er fjernet sendes inn til undersøkelse for å sjekke vekstform og at alt sykt vev er fjernet. Ulemper med kirurgi er at det etterlater seg et arr og at det er et operativt inngrep med potensielle komplikasjoner som infeksjon etter operasjonen.
  • Frysebehandling: Metoden er enkel, rask og mye brukt. Særlig ofte på basaliomer utenfor sentrale deler av ansiktet er det velegnet. Basaliomet fryses ned og vevet med kreftcellenedør. Ulemper med denne behandlingen er at man ikke med sikkerhet kan vite om alt er fjernet, et væskende sår og behandlingen etterlater seg ofte et arr.
  • Fotodynamisk behandling (PDT): Fotodynamisk behandling utføres i to trinn. Først påføres en krem på basaliomet. Kremen inneholder et virkestoff som tas opp av kreftceller i huden. Etter 3 timer belyses området med et rødt lys som aktiverer kremen. Det vil da oppstå en reaksjon, hvor cellene som har tatt opp denne kremen vil ødelegges. Det kosmetiske resultatet er vanligvis svært bra, men prosedyren har ulemper som høy pris, smerter under belysning og behov for å gjenta prosedyren en gang ca to uker etter første behandlingsrunde
  • Behandling med kremer: Overfladiske og tynne basaliomer kan behandles hjemme av pasienten selv hjemme. Aldara er en krem som stimulerer immunforsvaret til å angripe hudkreftcellene i et basaliom. Kremen påføres 5 ganger i uken (vi anbefaler mandag til fredag) på kvelden. Dette skal gjøres i totalt 6 uker. Effekten bedømmes vanligvis 12 uker etter avsluttet behandling. Det kosmetiske resultatet blir som regel svært bra.
  • Strålebehandling: I svært spesielle tilfeller er dette et alternativ. Det er forbeholdt basaliomer som er beliggende rundt kroppsåpninger ellernår basaliomet dekker et stort hudområde.