Perioral dermatitt

Perioral dermatitt er et vanlig hudproblem i ansiktet. Typisk har man grupper av kløende eller ømme små røde papler (prikker) rundt munnen. Vanligvis er der en rand med normal hud innerst mot lepper, mens man gjerne får utslettet først på siden av haken, og deretter senere både på overleppe og kinn. Omliggende hud kan være rosa, og hudoverflaten blir ofte tørr og flassende.
Svært ofte er det bruk av kortisonkremer som utløser perioral dermatitt, men også kosmetiske stoffer, hormonbehandling og ulike kosmetiske preparater kan utløse perioral dermatitt.

Behandlingen består ofte av enten en tablettkur og/eller behandling med krem. I tilfellet tablettkur anbefales, er dette som regel en antibiotikakur (tetrasykliner).
Av kremer bruker vi enten en antibiotikakrem Rozex (Metronidazol) eller lokale legemidler som brukes til behandling av akne eller rosacea. Disse preparatene brukes gjerne morgen og kveld i 2-3 mnd av gangen.

Periorifisiell dermatitt er navnet som brukes for samme lidelse når utslettet befinner seg rundt andre kroppsåpninger enn rundt munnen. Eksempel på dette er rundt nesen, på øyelokkene og rundt øynene (periokulær dermatitt), på eller rundt genital hud, rundt anus.