Sprengte blodkar

Sprengte blodkar (kalles også teleangiektasier) er overfladiske blodkar med diameter på 0,1- 2 mm. Disse ligger overfladisk og synes gjennom huden. Disse er helt ufarlige, men gir kosmetiske plager. Svært mange ønsker å fjerne sine overfladiske blodkar.

Slike sprengte blodkar dukker først og fremst opp i ansiktet og på bena, men kan finnes andre steder på kroppen også. De er imidlertid som regel ganske enkle å fjerne.

Hvorfor får man sprengte blodkar?

Det er ulike årsaker til sprengte blodkar. Faktorer som disponerer for dette er graviditet, arvelighet, soleksponering, hormonbehandlinger, overvekt og sykdommen rosacea.


Hvordan behandles sprengte blodkar?

Sprengte blodkar er plagsomt, men heldigvis relativt lett å behandle i de fleste tilfeller.
Det finnes flere ulike alternativer, de vanligste vi bruker ved Nordnorsk Hudlegesenter er nevnt under. Alle behandlingene gir en skade i blodkarene slik at de klapper sammen og blekner når blodet i årene blir borte.

1 – IPL – pulset lys

Ved IPL-behandling brukes lys for å varme opp blodkarene. Energien fører til at overfladiske blodkar skades og klapper sammen. På denne måten vil rødme i huden også dempes eller forsvinne.

2 – Injeksjonsbehandling – også kalt sklerosering

Ved sklerosering stikkes en tynn nål inn i karet, og det man setter inn skader karet eller stopper blodtilførselen momentant. Skleroterapi brukes stort sett for behandling av spindelvevsårer eller åreknuter på bena.

Som regel må man regne med at små injeksjoner må gis fordelt over 1-3 behandlinger, med intervall på ca en per måned. Sklerosering passer også for å fjerne litt større blodkar enn kar man kan klare med laser.

3 – Elektrokirurgi/Elektrodessikasjon

Elektrokirurgi er en undervurdert, men svært effektiv, metode for fjerning av sprengte blodkar i ansiktet.

Det brukes en strømførende nål som man stikker ned mot karet. Strømmen gir en oppvarming slik at blodtilførselen stopper, og karet forsvinner. Elektrokirurgi er en effektiv metode for behandling av enkelte mindre, markerte blodkar i ansiktet. Behandlingen føles omtrent som et lite nålestikk.

Dersom elektrokirurgi brukes på riktig utvalgt karproblem, er det en enkel, rimelig og relativt smertefri behandlingsmetode. Man kan gjerne oppnå ønsket resultat etter bare en behandling.