Laserbehandling

Hudbehandling med laser

Laserbehandling brukes til behandling av hår, arr, fødselsmerker, akne, rynker og pigmentflekker.
Laserbehandling bør utføres hos hudlege, ettersom diagnosen må være riktig før man behandler huden med høyenergikilder som lasere og IPL.

 

Hva er laser?

Laser er en forkortelse av «Light Amplification by Stimulated Emitted Radiation»..

En hudlaser produserer et lys med en bestemt bølgelengde som er i samme fase (koherent). Dette gir en høy energi i laserstrålen. Unike strukturer i huden tar opp energien i laserstråler ulikt, hvor bølgelende på lyset og energien avgjør hvilke strukturer som påvirkes. Derfor kan man f eks behandle pigment med en bølgelengde og blodkar med en annen. Derfor benyttes ulike lasere i behandlingen av ulike hudproblemer.

 

Hva er forskjellen på laser og pulset lys?

Metodene for behandling med laser og Intenst Pulset Lys (IPL) er ganske like. Lasere og IPL kan gi samme effekt, men i noen tilfeller foretrekker man behandling med den ene framfor det andre. IPL har en større behandlingsoverflate enn de fleste lasere. Ved IPL spres lyset over et større område av huden og kan utføres hurtigere med fortsatt god presisjon og effekt. Derfor foretrekkes IPL ofte ved behandling av blodkar og hyperpigmentering.

IPL kan man bruke de fleste steder, bortsett fra områder inn mot øyne og i genitalområder. Sprengte årer på ben behandles ikke med IPL da trykket i årene er for stort. Her må det brukes spesielle lasere eller sklerosering.

Til en del behandlinger er laser bedre egnet som behandlingsmetode. Dette gjelder bl a hårfjerning, da behandling med diodelaser er både mer effektivt og som regel mindre vondt enn IPL.

 

Hvorfor er det viktig å få utført laserbehandling hos hudlege?

Det er avgjørende for resultatet at behandleren

  • Stiller riktig diagnose
  • Forstår både hvordan laseren fungerer og kan påvirke ulike strukturer i huden
  • Kjenner til anatomi og fysiologi i hud, bløtdeler og bein, når man bruker høyenergikilder som behandling.

Les mer om ulike laserbehandlinger og behandling med IPL ved Nordnorsk Hudlegesenter her.