Øyelokksoperasjon – Øyeplastikk

ØyeBehandlingen tilbys hos Volvat Tromsø Kirurgi

Med alderen mister huden på øyelokkene sin elastisitet og det dannes etterhvert et overskudd av hud som kan gi kosmetiske og fysiske plager. Større forandringer med store poser og slapp hengende hud kan gi trøtthetsplager og hodepine fordi det er tungt å løfte øyelokkene. Mange opplever derfor mindre tyngdefornemmelse og føler seg mer opplagte etter en øyelokksplastikk. De fleste øyelokksoperasjoner gjøres likevel av hensyn til utseendet. Komplikasjonsfrekvensen er svært lav ved denne typen operasjon.
Operasjonen kombineres ofte med CO2-laserbehandling av nedre øyelokk, hvor man vil få strammet opp fine rynker under øynene. CO2-laserbehandling kan utføres samtidig som operasjonen av øvre øyelokk.


Hvordan foregår behandlingen?

Ved en øvre øyelokksplastikk fjernes hudoverskuddet som en halvmåne, og som regel fjernes litt av øyets lukkemuskel samtidig for å minske tyngden. Avhengig av hvor mye hevelse det er under huden fjernes der også noe fett fra de underliggende fettputene. Såret lukkes med tråd som skal fjernes etter 5 – 6 dager. Operasjonen har en varighet omkring 1 time og foregår i lokalbedøvelse. Du kan reise hjem ca en time etter operasjonen.

Hvilke forbereder jeg meg til operasjonen?

Du må møte til operasjonen usminket. Bruker du blodfortynnende, må ha sluttet med dette (Albyl-E 10 dager før, Marevan 3 dager før). I tillegg skal du ikke ta tran eller Omega-3, 10 dager før operasjonen, da dette også øker blødningsfaren. Du bør heller ikke ha tatt betennelsesdempende (som Ibux, Napren, Voltaren).
For at resultatet av operasjonen skal bli best mulig, må du slutte å røyke senest 2 uker før og inntil 2 uker etter operasjonen. Du må også unngå nikotinholdige preparater som snus, nikotintyggegummi og -plaster i samme periode.

Hva skal jeg selv gjøre etter operasjonen?
Over stingene legges det vanligvis tynne teipstrimler som skal sitte på til stingene fjernes etter 5-6 dager. Øynene skal kjøles ned regelmessig de første dagene for å minske hevelse og blåmerker. Kjøling med kjølemaske el liknende anvendes omkring 10 minutter om gangen og legges over øynene med en forende kompress over den skjøre øyelokkshuden. Dette bør gjentas en gang i timen. Hver gang kjølemasken har vært i bruk legges den i kjøleskapet.
Du skal holde deg mest mulig i ro og hvile det første døgnet. Unngå å bøye deg forover og sov med hodet høyt de første dagene.  Smertestillende brukes etter avtale med plastikkirurg eller hudlege.
Du kan dusje dagen etter men skal unngå å få vann i ansiktet. Øyeomgivelsene kan vaskes forsiktig først når stingene er fjernet.

Du må regne med at det tar 2-3 uker før hevelse og rødme er helt borte etter operasjonen. Du kan begynne med lett trening etter 3 uker, og etter 6 uker er der ingen restriksjoner på treningen.

Hva kan forventes etter avsluttet behandling?

Vanlige reaksjoner
Blåmerker oppstår ofte på operasjonsstedet. Dette skyldes småblødninger i vevet, og blåmerkene forsvinner i løpet av få uker.
Hevelse er en forventet reaksjon i operasjonsområdet. Vanligvis forsvinner hevelsen i  løpet av få uker, men i sjeldne tilfeller det ta måneder før huden blir normal igjen.
Smerter og ømhet fra operasjonsstedet er vanlig, men sjelden mye vondt. Smertene går som regel over i løpet av få dager, opptil en drøy uke. Du vil få smertestillende tabletter på klinikken på operasjonsdagen, og evt resept på smertestillende om det er nødvendig.
Arr plasseres slik at de ikke er synlige når øynene er åpne. Etter operasjonen vil de være røde og hovne, men over få måneder blir de gradvis mykere og lysere.

Sjeldnere reaksjoner
Blødning etter en øyelokksplastikk forekommer svært sjelden og oppstår da som regel i løpet av de første timene etter operasjonen. Øyelokket vil hovne opp og blod kan bre seg til øyehulen. Tilstanden krever rask behandling!
Stygge arr. Enkelte danner dessverre arr som kan bli mindre pene. Selv om man har gjennomført en øyelokksplastikk kan hudoverskuddet over tid utvikle seg og kreve ny behandling.

 

Øyelokksplastikk utføres av plastisk kirurger ved Volvat Tromsø Kirurgi


På volvat.no kan du lese mer om operasjon av tunge øyelokk og poser under øynene, samt bestille time for konsultasjon hos plastisk kirurg ved Volvat Tromsø kirurgi.