Skabb

Hva er skabb?scabies_s1a_mite

Skabb er en vanlig og svært kløende hudtilstand forårsaket av en liten midd som kalles skabbmidd. Det kan påvirke folk i alle aldre, men er mest vanlig hos unge og eldre.

Hva forårsaker skabb?

Midd som forårsaker skabb er små parasitter som er mindre enn et knappenålshode. Smitte skjer ved direkte hud-til-hud kontakt med noen som allerede har skabb. Sjeldnere kan smitte skje fra delte klær, håndklær eller sengetøy. Skabb på husdyr er forårsaket av en annen type av midd, og derfor kan ikke infisere mennesker. Personer med skabb har et gjennomsnitt på omtrent et dusin voksen midd på huden; noen bære mange flere. Alle kan få skabb.
En sjelden variant av skabb, kalt skorpeskabb, kan forekomme hos pasienter som har et dårlig immunforsvar eller som er eldre og syke på grunn av andre forhold. Det finnes tusenvis av skabb midd på huden i denne varianten, og det er svært smittsom.

Er skabb arvelig?

Nei, men det er vanlig at flere medlemmer av en familie å ha det på samme tid som det sprer seg lett når mennesker lever sammen.

Hva er symptomene på skabb?

Kløe er det viktigste symptomet på skabb, og kløen starter vanligvis noen uker til ca en måned etter at man har blitt infisert av skabbmidden. Man klør ofte over alt på kroppen, men sjelden i hodet og nakken. Kløen blir ofte verre om natten. Det er vanlig at flere personer i samme krets utvikler på omtrent samme tid.

Hvordan ser skabbutslett ut?

Utslett av skabb er en blanding av skrapemerker, små røde flekker og etterhvert skorpebelagte sår. Utslettet kan bre seg ut over store deler av kroppen og ligne eksem. Det kløende utslettet kan dekke mye av kroppen, men midd finner man hovedsakelig i hudfolder mellom fingre og tær, håndflater, håndledd, ankler og fotsålene, lyskene og bryster. Skabbmidd gjemmer seg under det øverste hudlaget for å legge sine egg. Middganger sees som sølvfargede linjer på huden. En voksen midd er liten, bare ca 0,4 mm lang, og ses som en liten mørk prikk i enden av en skabbgang med en lupe.

Hvordan diagnostiseres skabb?

Legen vil vanligvis være i stand til å diagnostisere skabb på grunnlag av familiehistorien og ved undersøkelse av utslett. For å bekrefte diagnosen skrapes ofte en liten overfladisk del av huden med en liten nål for undersøkelse under et mikroskop.

Kan skabb kureres?

Ja. Med riktig behandling blir man helt frisk. Uten behandling kan man ha skabb og kløe i måneder eller år. Vær oppmerksom på at selv etter midden har blitt drept av behandlingen, vil kløen vedvare i noen uker!

Hvordan skal skabb behandles?

Behandlingen av skabb omfatter:

  • Bruk av medisiner for å bli kvitt dine egne skabb.
  • Å sørge for at du, familiemedlemmer, venner og eventuelle seksuelle kontakter behandles samtidig.

Mange preparater er effektive i behandling av skabb. Av disse permetrin krem (Nix) ofteste brukt i Norge.
Legen din kan foreslå ulike preparater til kvinner som er gravide eller ammer, eller for babyer. I noen sjeldne tilfeller velger man å anbefale behandling med ivermektin tabletter.

Følg instruksjonene som er utstedt med behandling i detalj; de vil være basert på følgende prinsipper:

  • Skabbmidden kan være hvor som helst på huden, slik at behandlingen skal brukes på alle områder av huden under halsen hos voksne, alle områder av huden hos barn, inkludert hodebunnen, og ikke bare til de kløende deler.
  • Behandlingen bør sitte på i minst 12 timer før de blir vasket av.
  • Når du vasker hendene eller noen del av kroppen din, bør dure-behandle de vaskede områder igjen.
  • To behandlinger, en uke fra hverandre, er nødvendig for å drepe midd som har klekket ut fra egg etter den første behandlingen.
  • En normal høy temperatur vask av sengetøy og klær skal utrydde midd. Tøy som ikke kan vaskes eller renses kan være forseglet i en plastpose i minst en uke, eller settes i en fryser over natten.

Hva bør jeg ellers huske på?

Hvis du følger instruksjonene over, bør du bli frisk av din skabb. Du må også sørge for at alle dine nære kontakter også vurderes for behandling samtidig som deg. Å bli smittet på nytt av skabb er dessverre ganske vanlig, men dette kan i de fleste tilfeller unngås med riktig behandlingsopplegg av de rundt deg.
Husk at kløe etter endt behandling kan vare i flere uker!

Lurer du på om du kan ha skabb? Bestill time for konsultasjon hos en av våre hudleger her.